Δραστηριότητες

Δραστηριότητες γύρω από το Δρυμό

Τι αξίζει να επισκεφθείτε

Άγιος Αντώνιος, Φαράγγι και Φράγμα Ποταμών

Η ταβέρνα “Δρυμός” βρίσκεται σε ένα φυσικό καταπράσινο περιβάλλον και διασχίζεται από μικρούς παραποτάμους.
Δίπλα υπάρχει το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου της Πατσού, όπου μπορείτε να απολαύσετε την βόλτα πριν ή μετά το φαγητό σας.
Η ταβέρνα “Δρυμός” απέχει από την πόλη του Ρεθύμνου 18 χλμ. Στη διαδρομή συναντούμε το χωριό Πρασσές και το περίφημο Φράγμα των Ποταμών.

Εκκλησάκι

Αγίου Αντωνίου

Αγ. Αντώνιος

Το εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου βρίσκεται στην είσοδο, κάτω από τη Βραχοσκεπή του Φαραγγιού, στον Χώρο του σπηλαίου του Ερμή Κραναίου ή Κραναίο Άντρο, τόπος λατρείας από τους Μινωικούς χρόνους. Αναθηματική επιγραφή του 1ου αιώνα που βρέθηκε στον χώρο μαρτυρεί τη λατρεία του Ερμή “Ερμή Κραναίω, Δώρος Στεφάνω ευχήν”. Το ιερό καταλάμβανε τη βραχοσκεπή και εκτεινόταν μέχρι τις πηγές.
Σύμφωνα με ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν, οι τελετές λάμβαναν χώρα στην ύπαιθρο και συγκεκριμένα στο χώρο της Βραχοσκεπής όπου και βρέθηκαν οστά ζώων που είχαν τεθεί στην πυρά, αγγεία-ειδώλια καθώς και αγαλματίδιο του μυθικού θεού Πάνα.
Από τη Χριστιανική εποχή έως σήμερα τιμώμενος είναι ο Άγιος Αντώνιος, θεωρείται Θαυματουργός και προσελκύει πλήθος προσκυνητών.

Το φαράγγι

Φαράγγι

Αγίου Αντωνίου

Φαράγγι

Το Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου είναι γνωστό και ως Φαράγγι Πατσού. Οι ονομασίες προέρχονται από το χωριό Πατσός που βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιόμετρα περίπου, καθώς και από το εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου το οποίο βρίσκεται μέσα σε σπήλαιο στην αρχή του φαραγγιού.
Η πρόσβαση προς την Πατσό απ΄την πόλη του Ρεθύμνου είναι σύντομη και εύκολη, διαρκεί περίπου 15′ και απέχει 18 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο, με το νέο σύγχρονο οδικό άξονα “Αμαριώτικο δρόμο”.
Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα φαράγγια της Κρήτης μήκους 5 χιλιομέτρων και φιλοξενεί 80 είδη χλωρίδας, από τα οποία τα 4 είναι προστατευμένα, σύμφωνα με την Κοινοτική οδηγία 92/43. Έχουν καταμετρηθεί επίσης 24 είδη πανίδας, από τα οποία τα 11 είναι προστατευμένα.
Μπορείτε εύκολα να διασχίσετε το φαράγγι μέσω ενός ήπιου μονοπατιού που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα από το Σπήλαιο έως το Φράγμα Ποταμών. Να θαυμάσετε τα τρεχούμενα νερά όλο το χρόνο, τα υπεραιωνόβια πλατάνια, τα σπάνια άγρια λουλούδια, το Σπήλαιο το Κραναίου Ερμού και βέβαια να γευτείτε τον «Αγιασμό» που αναβλύζει μέσα από το βράχο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου.

Φράγμα Ποταμών

Φράγμα

Ποταμών

Φράγμα Ποταμών

Δεκατρία ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν για την υλοποίηση του. Πρόκειται για ένα από τα πιο πρωτοποριακά, ενεργειακά έργα που έχουν γίνει στη χώρα μας.
Το φράγμα των Ποταμών πέρα από έργο πνοής για ολόκληρο το Νομό Ρεθύμνου είναι και σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών. Οι οποίοι μπορούν να θαυμάσουν τον νέο υδροβιότοπο που έχει δημιουργηθεί, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και βέβαια το ίδιο το έργο του Φράγματος.
Το Φράγμα των Ποταμών απέχει 5′ λεπτά περίπου από την Ταβέρνα “Δρυμός”.